Megújul a kállósemjéni Kállay-kúria

Kállósemjén, 2012. augusztus 9., csütörtök (MTI) – Központi támogatás révén újítja fel és fejleszti Kállay Miklós egykori miniszterelnök családi kastélyát a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kállósemjén önkormányzata.
 
DSCF3566-600x400
 
Kállayak a 14. században telepedtek le a Nyíregyházától 22 kilométerre fekvő faluban, a család később itt építette ki birtokközpontját. Az 1942–44 között Magyarország miniszterelnökeként tevékenykedő politikus egykori lakóhelyét barokk stílusban építették 1763-ban olasz mesterek. A kastély a II. világháború idején megrongálódott, 1964-ben helyreállították, majd 1994-ig diákotthonként működött.
A Kállay-kúria, valamint az azt körülvevő park felújítására több mint 780 millió forintot nyert el pályázaton a község önkormányzata a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság döntése nyomán – jelentette be Belicza László, a település polgármestere csütörtökön egy sajtótájékoztatón Nyíregyházán. Az önkormányzati vezető közlése szerint a 3700 lelkes nagyközség központjában lévő, a település “gyöngyszemének” tekintett, műemlék kastély rekonstrukciójára már régóta vártak a falubeliek: a százszázalékos támogatású beruházás segítségével az épületet eredeti állapotára állítják vissza, csakúgy, mint a mellette lévő, jelenleg magtárként használt Wolkenstein-kastélyt.
megujul-a-kallay-kuria-604x270
Az épületeket övező, hársfasorral szegélyezett park is megújul: a megmaradó növények mellett visszatelepítik az “őshonos” fákat és virágokat. Ebben a parkban található az a kápolna, amely alatt a kripta a Kállayak, köztük az 1967-ben elhunyt Kállay Miklós végső nyughelye. Belicza László elmondta: a kiemelt beruházás turisztikai jellegét szolgálja majd az itt kialakítandó történelmi kiállítás, ahol a tervek szerint a Kállay-család tárgyi emlékeit tekinthetik majd meg az érdeklődők. A projekt a Kállay-örökség bemutatása mellett az 1920-30-as évek hangulatát is szeretné megidézni korabeli autók, motorok és kerékpárok kiállításával. A családosok számára játszóházat, korhű nosztalgiakávézót alakítanak ki, de a felújított kastélyban helyet kap majd például bálterem is – közölte a polgármester.

Kállay-kúria felújítási munkálatai a tervek szerint jövő tavasszal kezdődhetnek el és 2014-ben fejeződnek be.

– MTI –

2 thoughts on “Megújul a kállósemjéni Kállay-kúria

 1. Csiszér Dezső szerint:

  Tisztelt honlap-szerkesztő!

  Korábban már írtam ide – jelezvén, hogy a fenti három fotó közül a középső az általam a Panoramio közösségi oldalon publikált felvétel volt (http://www.panoramio.com/photo/48572005). A felhasználást igazából nem tiltottam meg, csak a származási helyre történő hivatkozást hiányoltam. Ehhez képest nem tartom elegáns eljárásnak, hogy válasz helyet a képem (http://kallay.hu/wp-content/uploads/2013/11/113378_g.jpg) és a hozzászólásom törölve lett. A Kállay névhez talán nem méltó tevékenységről (“Minden vélemény számít!”) az alsó fotó (http://kallay.hu/wp-content/uploads/2013/11/54729475.jpg) szerzőjét is tájékoztattam, mely felvétel szintén jogosulatlanul szerepel itt.
  Csiszér Dezső
  Nyíregyháza

  • kallay.hu szerint:

   Tisztelt Csiszér Úr!

   A kallay.hu oldal a család belső használatára szánt honlap, saját nonprofit szerkesztéssel. Az oldalnak nem célja a fotók készítőinek felkutatása és publikálása. Nagyon sajnáljuk, ha kellemetlenséget okoztunk Önnek vagy másnak azzal, hogy a fényképét megjelenítettük. Igérjük, ilyen a jövőben nem fog előfordulni.

   Tisztelettel

   kallay.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.